2011/02/15

våga klaga på rapport!

Idag ringde jag in för att klaga på rapports inslag från imorse på svt play. Det var klippet om Iran som irriterade mig väldigt mycket. Enligt obekräftade källor...ett kasst sätt att inleda ett inslag anser jag eftersom det där viktiga o:et går så lätt obemärkt förbi. Att de sedan visar upp ett klipp utan varken tidpunkt, plats eller upphovsman är sorligt. Källhänvisningen var 'klipp från youtube', Kasst! Okej om bilden hade varit filmad i ett begripligt utsnitt men den här gav ingen information tilll betraktaren att få förstå eller bilda sig en uppfattning alls. Den lyckades dock visa upp panik och framför allt kaoskänsla hos hela folket i Iran som en stor grötig massa anonyma figurer med sjalar. Och ett klipp ser det ut att vara i mitten utan att man vet vad som försvunnit eller som kan ha skarvats. Bara för att öka svts dramatisering av tillståndet i Iran höjs tempot när den visas för sista gången.

Jag blev så arg att jag ville prata med någon så att de förstår att inte leka underhållning på rapport! Har de inga journalistiskt dugliga bilder kanske de inte ska visa några alls? Vad sägs om en karta så att allmänheten en gång för alla kan bena ut hur den där 'mellanöstern' ser ut?

Vad roligt det är att känna att man faktiskt kan säga stopp och påverka samhället om man bryr sig och inte bara låter misstag glida förbi. Även om jag inte kom fram till chefen på rapport som tydligen gått för dagen så har jag berättat om detta i alla fall för de tre som jag blev kopplade till, min klass och i bloggen.

Det som upprör mig mest när det gäller vilka bilder man har av andra länder blir jag irriterad brutalt när man inte humaniserar dem. Vi behöver bryggor mellan länder inte främmande-göra! Kolla då hur det gick i thailand efter tsunamin! Kärlek och pengar strömmade. Alla gillar ju thailand med god mat och stränder, palmträd. Jag menar inte att vi ska försköna det som händer i iran men att snabbspola bilder utan information och i ett förvirrande utsnitt skapar inga sympatier för något. Hönor utan huvuden. Redaktionen på Svt.

Sov gott och glöm inte att stå upp för sånt ni tycker e fel.

1 comment:

lovis said...

kör hårt Mia !!!! Puss